Nieuwe burgemeester van Heerde: Jacqueline Koops-Scheele

dinsdag 11 december 2018 21:10

Als fractie van de CU-SGP zijn we blij en dankbaar met onze nieuwe burgemeester Jacqueline Koops-Scheele. Mevrouw Koops-Scheele was eerder wethouder voor de ChristenUnie in Amstelveen en de gemeente Stichtse Vecht. Haar voordracht werd gisteravond tijdens een extra raadsvergadering bekendgemaakt.

In totaal solliciteerden 44 personen op de baan van burgemeester van Heerde; 28 mannen en zestien vrouwen. Het werd dus de 48-jarige Koops-Scheele. ,,Ik ben superblij!”, zegt ze in een reactie tegen de Stentor. ,,Heerde is een groene gemeente, op de Veluwe, met veel gemeenschapszin. Mensen kijken naar elkaar om. Ik denk dat ik daar heel erg kan aarden.”
Koops-Scheele studeerde rechten in Leiden en was jarenlang advocaat, voordat ze in 2010 als wethouder in Amstelveen aan de slag ging. Die rol vervulde ze tot 2014. Een jaar later werd ze wethouder in de gemeente Stichtse Vecht, een functie die ze tot mei van dit jaar bekleedde.
Koops-Scheele volgt waarnemend burgemeester Fred de Graaf op, die vorig jaar oktober de ambtsketen overnam van Inez Pijnenburg. De Graaf kent ze nog uit haar tijd als wethouder in Amstelveen, waar De Graaf destijds als waarnemend burgemeester aan het werk was. ,,Toen je na de verkiezingen niet terug kwam als wethouder, heb je in een gesprek je ambities met mij gedeeld. Ik wil je dan ook van harte feliciteren met deze voordracht”, zei De Graaf gisteravond tegen haar, terwijl ze via een live verbinding zichtbaar was in de raadzaal.
Nu de gemeenteraad Koops-Scheele heeft voorgedragen, gaat ze op gesprek bij de minister van Binnenlandse Zaken. Uiteindelijk moet ze officieel worden benoemd door de koning, al is dat slechts een formaliteit. 
Van de Randstad naar de Veluwe, van de grote stad naar een dorp. Het begin zal even wennen zijn? ,,Ik ben natuurlijk ook drie jaar wethouder geweest in Stichtse Vecht. Dat is een gemeente met één grote kern, Maarssen, en daarnaast elf kleine kernen. Die schaalgrootte ben ik gewend en heb ik als zeer prettig ervaren. Ik kan niet wachten om in Heerde aan de slag te gaan.”

« Terug